Uitstap Ieper 6ASO/TSO – Flanders Field

10 nov 2017 KAD

Op 27 oktober 2017 namen de leerlingen van 6 ASO en TSO  in het kader van de lessen geschiedenis en Engels deel aan een uitstap naar Ieper met als thema ‘de Eerste Wereldoorlog’. De drukke dag begon in het Flanders Fields Museum, waar de leerlingen deelnamen aan een workshop rond de vluchtelingenproblematiek.

In de namiddag namen twee enthousiaste gidsen de leerlingen op sleeptouw naar de frontlinies rondom Ieper. Er werd halt gehouden bij één van de bekendste sites van deze ‘Ieper Salient’, namelijk Essex Farm Cemetery waar John McCrae in mei 1915 het wereldberoemde gedicht ‘In Flanders fields’ schreef. Vervolgens bezochten de leerlingen de sobere Duitse begraafplaats in Langemark, en het Britse, monumentale Tyne Cot Cemetery. Bij elke stop lazen de leerlingen een gedicht voor, geschreven door soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nadien leefden de leerlingen zich uit in de loopgraven van Hill 62, een plek waar vooral Canadese soldaten gelegerd waren.

De dag werd afgesloten met de Last Post onder de Menenpoort. Deze ceremonie wisselt muzikaal eerbetoon (deze keer de klassieke klaroenen, een koor en een doedelzak) af met oorverdovende stilte. Een beklijvend moment ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De leerlingen waren dit jaar trouwens extra voorbereid; de zesdejaars (Economie, Wetenschappen en Latijn) deden immers mee aan een schoolwedstrijd van het programma ‘De Helden van Arnout’. De (anti)helden van hun inzending waren de Denderleeuwse jongemannen die in 1914 Duitse soldaten uitgedaagd zouden hebben, een actie die een golf van paniek over de hele provincie veroorzaakte. Het filmpje kan je hier terugvinden: https://www.youtube.com/watch?v=0TBP_56iGLg.